Thursday, August 13, 2015

Interview Dentistry UiTM

Assalamualaikum

Wow my last entry was on 27th of April 2014 ? Hahaha pasal interview PASUM pulak tu. Okay alhamdulillah aku dah pun habiskan pengajian aku kat PASUM selama 10 bulan (Batch sains hayat PASUM 14/15). Impian nak belajar kat luar negara terkubur sebab aku kena reject mentah-mentah dengan MARA. Sedih do sumpah tak tipu. Aku tak ada semangat gila nak belajar kat pasum masa sem 1 sebabkan hal ni. Tapi sekarang Alhamdulillah aku dah move on hehe

Okay based on my tittle kat atas tu, ye Alhamdulillah aku dapat pergi interview Dentistry UiTM pada bulan Mei yang lepas. Aku memang letak UiTM my first choice sebab aku tak berapa nak yakin dengan pointer aku nak mohon U hebat-hebat (UM,USM,UKM) hehehehe. Pointer aku tak ada lah teruk pun. 3 best subjects aku 3.89 tapi aku still tak yakin sebab tak dapat 4 flat. Ala biasalah aku ni memang low confident sikit hehe. Based on apa yang aku tahu, seseorang tu TAK AKAN dapat lebih daripada satu offer KALAU dia dah dapat critical course (medic,dentistry,pharmacy). Ni time aku lah. Time adik-adik semua lepas ni I donno hoho sama je kut rasanya.

 Okay back to the main point. Berdasarkan maklumat yang aku dengar, start tahun 2015 ni baru first time diorang adakan temuduga untuk course dentistry in UiTM. Kira aku first batch yang malang lah terpaksa kena interview  =.='' Pusat temuduga ada beberapa and I'm not really sure about that but aku kena temuduga dekat UiTM Shah Alam which is sangat dekat dengan rumah. The interview is not really that hard though. Sampai-sampai kena daftar. And then the person in charge akan sort kau into groups based on siapa yang datang awal lah. So kalau kau datang awal, awal lah kau kena interview yaaa gituuuu. Dan memandangkan aku terlewat hahahaha maka lama lah aku kena tunggu nak di interview.

Ok before kena interview tu, aku kena jawab personality test, color blind test and also wire bending test. Personality test ni ala kacang je tutup sebelah mata boleh jawab lol tapi korang nanti jawablah ikut kriteria yang diperlukan untuk menjadi seorang dentist kan. And then color blind test cam biasa lah. Pastu wire bending. hohohohoho Aku dah lah tak prepare apa-apa untuk wire bending. Aku main tibai je. Panel tu akan bagi kau satu gambar and kau kena bend wire tu exactly like in the picture. Lain orang dapat lain bentuk. Aku punya bentuk alhamdulillah senang lah jugak sebab aku tengok orang lain kena buat loop lah huhu nasib badan.

After that, aku kena berkumpul kat dalam satu bilik ni tunggu giliran pulak nak kena temuduga. The iv was conducted in groups of 4. Groupmates aku masa tu, sorang budak matriks, sorang asasi uitm, lagi sorang kawan aku from pasum. And alhamdulillah semua perempuan. Panel ada 3 orang and yeap kena speak entirely in english. Tapi ikut nasib lah, kalau panel tu speak malay sikit janganlah tibai cakap english pulak. Pandai pandai lah ye. Alhamdulillah panel aku dapat tu baik baik belaka tak adalah muka nak makan orang ke kan hoho. Soalan dia tanya is not that hard. Benda-benda common lah like, why do want to be a dentist, apa nama bidang specialty in dentistry yang kau tahu, what do you have in yourself yang kau nak UiTM amik kau as a student. Ya benda-benda gitu lah. Tak susah pun. Just be confident kunci dia. Interview around 30 minutes I think ? Lebih kurang lah. Habis iv balik lah caucincau apa lagi hehe and selamat bertawakal hoho

11/08/2015 yang lepas, result UPU keluar. Alhamdulillah aku dapat Dentistry UiTM. Bersyukur sangat sangat. My road to become a dentist dah sangat clear dah. InsyaAllah 1/9 nanti akan daftar di UiTM sungai buloh. Katanya kampus baru bersebelahan dengan fakulti perubatan. I'm looking forward for that. So, after 10 months of struggling (not really), it is time to bid goodbye to Universiti Malaya and Hello Universiti Teknologi Mara ! Aku dah nampak banyak sangat hikmah kenapa aku tak dapat belajar oversea. Whats with the currency duit yang sangat teruk sekarang, mara tgh miskin, gst, 1MDB blablabla and stuff. Benda-benda ni buat kau lagi susah nak fly. Aku dapat nampak betapa seksanya kawan kawan aku yang dah fly semua. Banyak nak guna duit. Tu lah orang cakap, setiap kejadian mesti ada hikmahnya. Ada sebab kenapa Allah tak bagi aku amik IB at kolej mara banting dulu. Alhamdulillah aku dah nampak semua hikmahnya. Walaupun tak dapat fly, aku still dapat capai impian aku nak jadi dentist. Alhamdulillah Alhamdulillah berkat doa daripada family and kawan kawan :) Wish me luck guys. xoxo.

Any inquiries boleh email me at izzyanimahadzir@gmail.com

TQ

41 comments:

  1. Alhamdulillah akak dpt dentistry.. Sy doakn akk dipermdahkan spanjang akk study kt sana..huhu.. act sy minat dentistry.. n bercita cita nak amik kt uitm juga nxt yr. Time iv 4 org tu.. Panel tny soklan sama tiap org ke lain2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends kat panel. Kadang semua kena jawab soalan yg sama. Ada yg tak. But mostly soalannya sama je. So, if the panel dah tanya soalan to the 1st person, yg 2nd person tu get ready lah jawapan siap2. Jangan tiru jwpn orang lah kalau boleh hehehe. Goodluck awak ! :D

      Delete
  2. Thnk u akak (': doakn sy berjaya nnt.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah ;) belajar mana sekarang ? :)

      Delete
    2. Saya belajar di Uitm. Asasi sc. Alhamdulillah Cgpa Sy 4flat tp Cgpa uitm tak. Huhu. I put uitm dental as my1st choice too. Akak rasa sy boleh dapat ke

      Delete
    3. InsyaAllah boleh. Majority kat sini mmg from asasi uitm. So makin bertambah cerah peluang tu hihi. And tak semua pun 4flat. But quite tinggi lah pointer diorg huhu. Boleh je tu. Korang ada interview tak ? Do your best okay kalau ada nnti ;)

      Delete
    4. Akak. Sy tatau dpt iv ke tak tapi juz nak tny a few ques.Boleh email saya tak? nurshahirahfathin@gmail.com

      Delete
    5. awak tanya je kat sini. nnti akak reply. izzyanimahadzir@gmail.com

      Delete
  3. Hi, kalau untuk question "why do you want to be a denstist" and "what do have that makes you worthy to be in UiTM" tu, awak jawab apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Honestly, I forgot ? hahahaha rasanya yg why do you want to be a dentist tu saya jawab jawapan cliche je like nak tolong orang blablabla. For the second question tu, mostly i jawab based on ciri2 nak jd dentist lah like suka arts ke and can handle small things (sbb gigi kan small lol). Yaa stuff like that haha sorry tak membantu sangat

      Delete
  4. Pointer awak berapa ya nak membolehkan masuk sana ? Ramai tak batch awak dari diploma sains ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dapat 3.89 je huhu. Diploma sains rasanya ada dalam 4/5 org je. Lepasan diploma lain ada ah jugak like dip pharmacy, dip mlt but mostly from asasi palam :D

      Delete
  5. Akak saye nak msuk dentistry uitm jgk sye pon dri pasum.sye punye sem 1 3.78 sbb math b+ utk 3 best subjek tuhsye hrp dpt 3.89 overall nnti sbb 4 flat mcm susah jew..pastuh muet band 4.akk band brape ekk dlu?rmai x budk pasum dpt situ?sye nk sgt msuk dentistry uitm...😳

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAI JUNIOR !!! hihi. Ada harapan tu 4 flat. Tapi make sure sem 2 math kena power gila2 lah. Bagi akak, math sem 2 lagi senang lah compare tu sem 1 huhu. Try lah mintak UM jugak ek sebab awak maybe boleh je lagi ni nak dapat 4 flat hehe. Akak dulu band 4. And batch akak kat sini majority budak asasi palam. 6 out of 80 je pasum. huhu goodluck okay ? :)

      Delete
    2. Salam akak saya utk three best sem 1 pasum dpt 3.89 tpi yg smua skali 3.63 je. Akak saya x fham.mcm mna yg dimaksudkan dri 3.89 bleh jdi 4? 4 tu utk smester 2 je ke utk pngiraan ble dh cmpur kedua dua sem? Klau yg akk ckap ni pasal dedua sem, mcmna dia kira nnti?

      Delete
    3. Akak pun tak faham awak dapat berapa sebenarnya ni hahahahaha. Mcm ni. Result pasum tu dah boleh dah nak ignore rasanya sebab kita mohon upu melalui 3 best subj. Kawan akak dulu, masa sem 1 best 3 dia dapat 3.89. Masa sem 2, dia dapat 4. Overall dia dapat 4. Kalau result akak pulak, masa sem 1 akak dapat 3.89, sem 2, akak dapat 4. Tapi overall akak, 3.89 je. Bukan 4 mcm kawan akak dapat tu. So cara kiraan dia tu based on markah kita which is kita sendiri pun tak tahu berapa. So, score je lah semaksimum yg mungkin masa sem 2 ni utk dptkan 4 flat tu. Okay dik ? :)

      Delete
  6. Assalammualaikum, awak boleh tak nak tahu pasal soalan untuk iv nanti ? Kalau boleh, boleh tak email saya ? Dekat sana, possibilities untuk lepasan diploma sains senang tak dapat ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. hehe soalan dia simple2 je mcm saya cakap kat dalam entry saya ni. Tu je yg saya dapat ingat. Possibility tu ada je nak dapat tp rasanya pointer kena tinggi lah. Sebab batch saya yg lepasan diploma sains tu semua cam hebat2 je hehehe Tp tu lah lepasan diploma antara golongan minoriti jugak lah kat sini. Mostly from asasi and matriks. Depends kat rezeki jugak lah. InsyaAllah ada tu :)

      Delete
    2. Batch saya 4 out of 80 from diploma sains.

      Delete
    3. Allahu macam susah je saya nak dapat ni, pointer pon baru 3.7++ , tapi ada lagi 2 sem insya Allah boleh naikkan kot. Hmmm. Okay tak life kat sana ? Sibuk sangat eh ?

      Delete
    4. InsyaAllah boleh ! :D Life kat sini ? huhu baru first sem ni pun mcm dah huru hara sikit hehe. Masuk clinical year nnti lg sibuk hohohoho kena kuat semangat lah

      Delete
  7. assalamualaikum kak. student intake masa batch akak berapa ye?

    ReplyDelete
  8. Assalam akak.. dentist ni pntingkan band muet sgt tak? Saya dapat band 3 ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Ada je kwn akak yg band 3. Tapi nak grad kena band 4. So kena repeat lah.

      Delete
  9. Lg satu.. isu semasa ada tanya banyak tak? Tmaksih akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. During my time tkde. Tak tahu lah kalau kali ni ada kan. Just prepare je lah :)

      Delete
    2. Sorry awak. Kawan akak cakap dia ada dpt soalan current issue. Akak tak kena soalan tu. Depends interviewer. So be prepare okay. Goodluck.

      Delete
  10. Kak saya dapat interview dentistry Sabtu ni 21/5 , and tak pernah interview , so a bit scared haih risau , soalan tak susah eh ? Akk doakan saya dapat ya πŸ™†πŸ»

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soalan tak susah pun haha benda2 common je. Kena tahu lah specialist in dentistry ada apa. Orthodontic, prosthodontic etc. Hihi goodluckkkk. Be confident okay :*

      Delete
  11. Soalan susah tak kak ? Risau la πŸ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Relax awak relax smpai dua kali ha comment XD hahahahaha soalan yg akak dpt tu quite easy. Relax je okay. Jangan tunjuk takut depan interviewer nanti tauuuu

      Delete
    2. Get ready current issue jugak tauuu haha sbb akak tak kena soalan pasal current issue. Kawan2 akak kena. So be prepare okay goodluckkkk.

      Delete
  12. Assalamualaikum akak nk tnya, brapa org penemu duga tu? Pastu kan iv dlm group tu, panel akn tnya smua soalan kt org first dulu ke baru tnya kt org second? Ke panel akn tnya soalan gilir2? Hrap akak faham soalan sya. Hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Penemu duga kalau tak silap dua. ke tiga tah hahahaha aduh tak ingat. tp antara dua tu lah. Panel akan tanya soalan gilir2. Heee goodluck :D

      Delete
  13. Alhamdulilah, akak dapat masuk uitm dentistry. Saya nak tanya , ade ke peluang kalau masa iv haritu saya tergagap banyak kali , nak masuk uitm ni? Saya harap sgt-2 nak masuk uitm bidang pergigian, tapi masa iv tu saya tk konfiden.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dik, ikut rezeki. Akak pun tk tahu mcm mana nk jawab soalan ni. InsyaAllah dpt. Pray hard okay :)

      Delete
  14. Salam akak. Nak tanya, course dentistry uitm ni ada ke second intake? Sbb saya dengar batch lama dulu ada. Tapi just to make sure sekarang ada ke hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. Batch akak ada. 2nd intake ada 7 orang. 3rd intake sorang.

      Delete
  15. Salam akak. Batch akak ada ke yg masuk under permohonan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. permohonan ? apakah maksudnya ituu ?? πŸ˜‚

      Delete