Tuesday, July 26, 2016

Kenapa kau datang balik?



I was doing fine already. A month. The longest time aku tak bercakap dengan kau.
Kenapa kau datang balik ?
Even semua benda dah settle pun. Things will never be the same. Ye aku lega dah bagitahu semua benda. Aku lega kau dah mengaku silap kau.
Kenapa kau datang balik ?
Macam mana baiknya you'll treat me after this. Macam mana teruk pun aku dah caci maki kau. Aku tak akan pernah okay. Tak kan.
Kenapa kau datang balik ?



Monday, July 18, 2016

Summary of my first year at Dental School :)





Alhamdulillah. I survived my first year of dental school. Pheww what a journey (BARU FIRST YEAR YANIE LEK LUU). It's definitely one hell of a roller coaster ride man. Sumpah baru first year dah rasa mcm ni hahahaha year 5 nanti macam mana lah.

Semester 1

Orientation dengan ex pasum 14/15

So basically masa sem 1, belajar semua related to basic medical science. Apa budak medic belajar, kitaorang pun belajar jugak. Kadang rasa masa sem 1, aku terfikir, aku amik dental ke medic ni ? Sebab sumpah subject dental tu seciput gila. So, antara subject yang perlu diambil masa sem 1 :

Anatomy
Physiology
Biochemistry
Pathology
Microbiology
Pharmacology
Oral Biology
and other univ sub (english, titas, sc comp, hbu)

And to be honest I did very badly masa sem 1. But its okay sebab senior cakap memang every year everyone akan flunk their sem1. So its normal !! hahaha 

@ broga hills with 'em batchmates 

 Belajar kat sini guna module. Masa sem 1 kitaorg ada 3 module which is General Module, Musculoskeletal module and also Haemophoitic and Lymphoid module. General Module weh paling masyaAllah sekali. Tak boleh brain dia punya banyak tu.

our very first PBL presentation with 'em group C members

Dinner with 'em housemates

Acacah awal2 dulu nak amik paediatric dentistry but it might change (sebab ttibe oral surgery mcm best heheheheh)

Semester 2 

Okay sem 2 baru rasa macam budak dental sebab ada subject Prosthodontic and also Operative Dentistry and Endodontics (ODE). Masa ni aku belajar mcm mana nk buat gigi palsu and also nak main tampal-tampal gigi. Seronok ? Uishhhh susah dooo. Prostho lah paling hectic. Kalau ODE boleh lah so so je hehe. 


Tak ada lah cantik mano but okay lah tu 

So kalau belajar tu macam a bit relax for this semester sebab ada 2 module je which is cardiovascular module and respiratory module. Bagi aku best sebab dia macam specific tu one organ. Dari sini lah kau boleh belajar macam mana orang boleh kena darah tinggi semua. And haritu final aku buat better lah daripada sem 1 and fingers crossed for the result nanti. Hopefully okay ! Even sem 2 ni ada 2 module je but still hectic jugak sebab subj dental pulak. Terkejar kejar nak siapkan gigi palsu tu. By the time orang lain dah balik lepas habis kelas, kitaorang kena stay petang2 kat lab siapkan kerja. Penat memang penat. Nak buat macam mana jalan ni yang aku pilih hoho. 


Ni gambar raya dengan group C. Group paling bising lah sheshhh. Masa ni tengah final. Baru lepas paper MCQ. And esoknya ada OSPE. Tapi kitaorg dah beraya dulu sebab wehhhh come on lah raya kottttt. Ingat seronok ke beraya dalam exam hall ???? Sedih kot *nangis*

And this is my batchmatesss !! 

5 years with this nerds and I really hope we can enjoy it to the max and pls harap kita semua grad sama2 on time. InsyaAllah :)


Tuesday, July 12, 2016

Final Sem 2



"Jika kamu tidak dapat menahan lelahnya belajar, maka kamu akan menanggung perihnya kebodohan"

Penat bilamana kau kena belajar bio 24/7 ?
Rindu mathematics?
Petang petang mana elok nak menghafal ?
Tapi dentistry memang 100% menghafal ?

Kalau adik-adik sanggup, ayuhlah join kami di UiTM Sungai Buloh *hyperventilating*

SAQ/MEQ - 13th July
MCQ/SCA - 14th July
OSPE - 15th July

Lepastu ? MERDEKA !

(JK. Kau ada lagi 8 semester, Izzyani. Jangan berangan)

Goodluck rakan rakan seperjuangan :)